Ahad, 19 Julai 2009

sama sama kita renung dan merasainya


Ketika melintasi restoran-restoran makanan segera asing yang anda sendiri maklum menyokong pendudukan dan penjajahan Yahudi di Palestin, saya berasa amat pelik kerana setelah ada yang penat lelah turut sama mengikuti kempen mengutuk dan memijak serta barangkali membakar bendera Israel tidak berapa lama dahulu, namun tetap ada juga sahabat seagama kita yang terus sama menyokong dengan membeli barangan tersebut.

Logikal memboikot barangan Yahudi benar, saya mengakui yang jika pemboikotan besar-besaran berlaku terhadap produk Yahudi , maka ramai rakyat malaysia akan kehilangan peluang pekerjaan bahkan ada antara mereka yang sudah pun berjaya dan kaya raya dengan jawatan mereka. Mereka pula bahkan telah mampu mengerjakan haji dan mungkin sekali beramal dengan wang tersebut. Pemboikotan juga mungkin sekali barangkali akan menyebabkan kemelesetan ekonomi yang besar terhadap negara.

NAMUN jika dinilai dari sudut yang berbeza,sebagaimana yang dinyatakan oleh Tun Dr Mahathir, bekas Perdana Menteri kita, ketika diwawancara dalam rancangan Blog@1, beliau menyatakan kita memerlukan pengorbanan untuk hal ini.

Bahkan kalau kita lihat dengan lebih cantik lagi, kalaulah setiap penduduk Muslim di Malaysia tidak meminum coca-cola ataupun berhenti makan di KFC dan Mc Donald, bukankah ini merupakan peluang yang bagus untuk peluang perniagaan makanan segera tempatan yang baru dan setaraf dengan KFC. Lebih molek lagi andai syarikat makanan tersebut merupakan milik orang Islam dan menjadi franchise yang memberi lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan terhadap rakyat tempatan seperti yang dialkukan oleh syarikat HPA yang telah membuka restoran RFC(Radix Fried Chichken) dan punya beberapa cawangan di beberapa tempat.
Umat Islam harus bersatu!

Jika umat islam di Malaysia ini pandang hal ini, ini merupakan aspek KESATUAN UMAT ISLAM. Ingin saya nyatakan juga,sebagai seorang muslim,kita selalu mendengar tentang persaudaraan umat Islam. Anda boleh merujuk Al-Quran tentangnya :

"Sesungguhnya orang beriman itu bersaudara ,maka damaikanlah antara keduanya”

Bahkan dalam hadis Rasulullah s.a.w menyatakan :

“Tidak beriman seseorang itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri”

Lihatlah! Betapa indahnya Islam ini tentang persaudaraan. Persaudaraan yang menjalinkan manusia bukan dari segi warna kulit,bangsa ataupun budaya tetapi berdasarkan iman kepada Allah sahaja! Maka, wahai saudara-saudaraku, adakah syurga itu murah?

Adakah syurga itu murah sehingga kita katakan tidak logik untuk memboikot bahkan tidak logik untuk membantu?

Adakah syurga itu murah bila kelak Allah akan bertanyakan pertanggungjawaban kita kepada wang yang kita gunakan?


Adakah syurga itu murah bilamana kelak saudara Palestina kita bertanyakan,
“Saudaraku, saudara se-Islam ku! TERNYATA KAU CUMA MENYATAKAN BENCI MU SAHAJA PADA YAHUDI!!TETAPI SEBENARNYA KAULAH YANG MEMBUNUH KAMI!!KAU BERIKAN MEREKA WANG RINGGIT MU UNTUK MEMBELI PELURU-PELURU MEMBUNUH MENEMBUSI DADA DAN JANTUNG ANAK-ANAK PALESTIN, MEMBUNUH SAUDARA SMEUSLIM MU SENDIRI!”


Pedulikah kita dengan nasib umat Islam di Palestin?
Pedulikah kita dengan nasib umat Islam di Palestin?

Maka saudaraku,ketika waktu itu terjadi,dimanakah syurga yang kau idamkan? Dimanakah mukamu yang bangga dan megah itu hendak diletakkan? Benar,mungkin tidak semua barangan tersebut dapat kita boikot dan mungkin sekali bagi sebahagian kita yang mampu,semua barangan tersebut boleh kita nyahkan jauh dari hidup kita. Tetapi,usaha itu perlu kita letakkan di tempat yang benar-benar betul.

Wahai saudaraku ini bukanlah sekadar penulisan yang sedap untuk dibaca tetapi adalah satu tinta yang mana untuk menyedarkan kita dari tidur dan kelekaan kita dengan dunia pada zaman sekarang, tetapi adalah untuk kemaslahatan saudara saudara kita yang berada di Palestin yang terletaknya Al-Aqsa dimana maruah kita sebagai umat islam sehinggakan melihat bumi yang mana menyaksikan perjuanggan para nabi yang berjuang menyampaikan seruan Allah dan menyaksi kejadian israj mikraj. wahai Saudaraku yang dikasihi beringatlah tatkala kita Di akhir zaman ini yang mana dalam sabda nabi muhammad (SAW) didalam hadis akhir zaman yang berbunyi seperti berikut:

Ertinya:

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dun seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang­orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw. menjawab, "Bahkan kanu pada hart itu banyak sekali, tetapi kanu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'.
S
eorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita nenjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".

H.R. Abu Daud

Keterangan
Memang benar apa yang disabdakan oleh Rasulullah saw. Keadaan umat Islam pada hari ini, menggarnbarkan kebenaran apa yang disabdakan oleh Rasulullah saw. Umat Islam walaupun mereka mernpunyai bilangan yang banyak, iaitu 1,000 juta (1/5 penduduk dunia), tetapi mereka selalu dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti, dibunuh dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walau pun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatannya.

Sebenarnya, segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum muslimin itu sendiri, iaitu dari penyakit 'wahan" yang merupakan penyakit campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalarn bentuk kembar dua, iaitu “cinta dunia” dan 'ttakut mati". Kedua-dua penyakit ini tidak dapat dipisahkan. "Cinta dunia" bermakna tamak, rakus, bakhil dan tidak mahu mendermakan harta di jalan Allah swt. Manakala “takut mati" pula bermakna leka dengan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agarna Allah swt.

Maka dengan itu kita dapat menyaksikan sendiri bagaimana kebenaran sabda Baginda rasullullah dalam menyatakan peristiwa akhir zaman ini. Sebagaimana contoh yang boleh kita lihat bahawa umat islam itu sebagai buih diwaktu banjir yang mana secara tasawwurnya buih itu adalah salah satu objek yang betul-betul belum sempat untuk kita sentuh ianya sudah pecah pada hakikatnya itulah yang dikatakan penyakit wahan seperti mana yang disabda oleh rasullullah sendiri. maka kita lsebagai umat islam diakhir zaman ini perlu mengambik intanbih daripada sabda rasullullah(SAW) sendiri pada hakikatnya kita pada masa kini penakut dan takut pada kematian takut untuk berjuang diatas nama Allah dan jalan agama pada kebenarannya pemikiran umat islam pada hari inin mengambarkan satu kerosakkan yang besar pada jiwa kerana dihan tui oleh penyakit wahan dan sanggup ketepikan Agama dan kepentingan diri sendiri kerana takut untuk berjuang dan sanggup mengadaikan Agama demi kepentingan diri sendiri misalniya pada hari ini kita dapat melihatkann pemimpin-pemimpin dunia Islam pada hari ini tak sanggup untuk bersuara sedangkan hari umat islam sudah ramai menderita seperti di Palestin,umat islam di thailand, umat islam di China dan hari ini kita melihatkan umat islam di Indonesia yang oberlaku pergolakkan Agama yang masih belum dapat diselesaikan. Maka dengan itu timbul beberapa persoalan kepada umat pada hari ini dimanakah pemimpin islam hari ini yang mana mereka mahukan pembelaan namun dimanakah pemimpin islam yang turun untuk bersama menegakkan kebenaran dan memnberikan pembelaan kepada umat islam pada hari yang mana kita berbahagia dngan kehidupan kita dalam mencari harta dunia takada perasaankah kita melihat penindasan yang berterusan oleh pihak zionis terhadap Palestin,penganiayaan yang dibuat tanpa belas kasihan yang berlaku diselatan thailand seperti mana kes di Ta'bai,dan pembunuhan beramai-ramai dimasjid Al-Furqan narathiwat ketika mana umat islam ketika itu sedang menunaikan solat isyak berjemaah pada pukul 8mlm dimana kejadian itu melibatkan 10 jiwa islam yang dikorbankan ketika menunaikan solat.

wahai saudara seislamku lihatlah betapa dasyatnya kezaliman orang orang kafir terhadap orang islam seperti apa yang disabda oleh muhammad(SAW) sendiri iaitu "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dun seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang­orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka".sekarang ini benar-benar kita menyaksikan kebenaran hadis rasullullah(SAW) dan hari kita hanya pandai bercakap namun tindakannya tiada hanya sebagai penyedap bicara dalam berbual masalah umat islam pada hari ini hanya sekadar mengaburi mata mata umat islam sahaja namun pada hakikatnya siapa yang tahu derita umat islam pada ketika ini yang kehilangan ayah,anak,ibu dan saudara mara tapi apakah daya hari ini kita melihatkan takutnya pemimpin dunia islam dalam bersuara lihatlah seperti mana suara seorang anak palestin dan sama-samalah kita merenung dan merasainya


dan lihat seorang budak kecilyang berbicara adakah tidak terasa dengan jeritan seorang kanak kanak perempuan yang mahukan kebebasan dan pembelaan tidakkah terasa hati kecil kita ini melihatkan penderitaan saudara seislam kita yang berada di Palestin maka persoalanya disini dimana perasaan ketika membeli barangan yang diboikot tanpa rasa bersalah seolah olah bangga dengan perbuatan kita itu namun bukan itu sahaja kita melihatkan campur tangan pemimpin islam pada zaman ini hanyalah sekadar retorik sahaja hanya sedap berbicara namun apakah tindakan yang dibuat malangnya hanyalah menjadi boneka kepada yahudi untuk kepentingan diri sendiri.

Disini juga dengan sebuah yang mana menuntut supaya kita umat islam ini perlu bersatu iaitu tajuk lagu yang berjodol stand all.

dan ini merupakan lirik lagunya hayatilah maksudnya
i can't see how we
leave behind someone in need
won't we heed their final plea
can't we see their hearts still bleed
my back won't turn
justice is the final word
this won't be a dream deffered
emerge from the darkness
ummah rise

see you and i are one in the same
we feel a need to change
don't wanna blame ourselves
for a reckless lifestyle that we're living today
no peace no treaty no conversations
no pride no pity no muslim nation
don't we got a name to protect
realize this we got islam on our back
representing truth
how can we survive it ain't instilled in the youth
steady losing grip of the faith
remove the mask of ignorance and put on a new face
embrace a new change for the better
maybe we can see the day when we all survive together
stand tall, rise up, stand firm, stand up
be proud, unite, look in my eyes and i'll shout it out

i don't wanna see no pain no more in the eyes of innocent people
i don't wanna witness this injustice, hear no, speak no evil
cuz i feel my heart is in my throat
i don't wanna see another fall
i don't wanna take another glance
my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall

i can see the faith and hope in you
the fire in the eyes for the one who cries truth
i can see the pain
i can take the blame
i can see the troubles that we all overcame
now can you see the faith and hope in me
can you feel the fire that is soon to freeze
can you hear the screams
can you feel me breathe
can you see me prayin cuz i'm on my knees
now prayin for the day that we all can live
prayin for the day that i teach my kids
all the right and wrong
i gotta stay strong
say it one more time
my people stand tall
my people just stand tall
woah my people just stand tall

i don't wanna see no pain no more in the eyes of innocent people
i don't wanna witness this injustice, hear no, speak no evil
cuz i feel my heart is in my throat
i don't wanna see another fall
i don't wanna take another glance
my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall

i can't see how we
leave behind someone in need
won't we heed their final plea
can't we see their hearts still bleed
my back won't turn
justice is the final word
this won't be a dream deffered
emerge from the darkness
ummah rise

i don't wanna see no pain no more in the eyes of innocent people
i don't wanna witness this injustice, hear no, speak no evil
cuz i feel my heart is in my throat
i don't wanna see another fall
i don't wanna take another glance
my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall
my people just stand tall

wahai saudaraku ingatlah kita perlu sedar dari tidur jangan kita leka dengan mainan yahudi ingat kita adalah umat di akhir zaman kita perlu membina satu kesedaran yang kuat dan perlu bersatu seperti yang tertera didalam lirik l.dfan dengan marilah samasama kita berdoa supaya seluruh umat islam dicabut atau disembuhkan daripada penyakit wahan...amin
dibawah tertera barangan yang diboikot.


BRANDS & LABELS TO BOYCOTT